0

خودشناسی و تمام آنچه باید درموردش بدانید + تست خودشناسی

آنچه در مورد خودشناسی باید بدانید

سقراط حکیم که برخی او را از خردمندترین افراد دانسته‌­اند؛ همواره دو توصیه اصلی داشته است:‌

  • خودت را بشناس.
  • هیچ سخنی را نپذیر مگر اینکه شخصا درستی آن را درک کنی.

پس از سقراط نیز فراوان بوده‌­اند متفکرانی که بر خودشناسی تاکید کرده‌­اند و آن را لازمه­‌ی یک زندگی آرمانی و سعادت‌مندانه دانسته­‌اند. اما منظور از خودشناسی چیست؟

خودشناسی جزو اساسی ترین مفاهیم زندگی یک فرد است. بسیاری از ما تصور می­کنیم خود را به طور کامل می­شناسیم، اما هنگامی که با مسائلی همچون ارزش­‌های زندگی، اهداف، امیال و… مواجه می­شویم و در این باره از ما سوال می­شود نمی­توانیم پاسخ مناسبی برای آن‌ها ارائه دهیم. خودشناسی دارای حوزه­‌های مختلفی همچون خودشناسی در عرفان، خودشناسی در دین، خودشناسی در رفتارهای اقتصادی و… است. مهم ترین مبحث خودشناسی، خودشناسی در روانشناسی است که ما در این مطلب به آن خواهیم پرداخت.

 

تعریف خودشناسی

خودشناسی یعنی شناختن نقاط ضعف و قوت، علایق و ترس‌ها، خواسته‌ها و آرزوها که در نهایت به شناخت هدف در زندگی منجر می‌شود. از طرفی خودشناسی به ما کمک می‌کند تمام الگوهای فکری مخرب و عادت‌های ناسالم خود را بشناسیم و آن‌ها را اصلاح کنیم. با تقویت این مهارت می‌توانید در زندگی تصمیمات بهتری بگیرید و درموقعیت‌های گوناگون، واکنش‌های رفتاری عاقلانه‌تری از خود نشان دهید.

انسان خودشناس، فردی است که خود را از بند تعصبات و تحمیل‌های محیطی آزاد می‌کند و مسیری آگاهانه برای زندگی خود انتخاب می‌کند. بی شک چنین انسانی در سطح اجتماع نیز با روشن بینی و شناخت صحیح از رفتار‌های خویش به انتخاب‌هایی خردمندانه و دوراندیشانه دست می‌زند.

خودشناسی محدود به جامعه، ملیت یا آیین خاصی نیست. بلکه شما در هر جایی که زندگی می­کنید، می‌توانید با شناخت خود، مسیر درست زندگی را بیابید و در آن مسیر قدم بردارید. اگرچه جامعه تاثیر زیادی در شیوه نگرش و احساسات فرد دارد اما یکی از چالش‌های مهم انسان در هر کجای دنیا، تعیین مسیری شفاف برای زندگی حتی در سخت­ترین شرایط است.

 

آنچه در مورد خودشناسی باید بدانید

چند مورد از مزایای خود شناسی

واقعیت این است که هر چه بیشتر خود را بشناسید، تصویر روشن­تری از اهداف و آرزوهای خود خواهید داشت و با آگاهی بیشتری در این مسیر حرکت خواهید کرد. از طرفی وقتی رفتار شما با احساسات، ارزش‌ها و باورهای شما تطابق داشته باشد، در زندگی با تضاد و چالش کمتری مواجه خواهید شد. در نتیجه آرامش و شادی بیشتری را نیز در زندگی تجربه خواهید کرد. علاوه بر این؛ آشنایی با خلق و خو، روحیات شخصی، افکار و رفتار، به شما این امکان را می­دهد که بر حالات روانی، هیجانات و عواطف خود آگاه شوید و در موقعیت­‌های مختلف واکنش‌­های بهتر و حساب­‌شده­‌تری از خود نشان دهید. بنابراین خودشناسی به شما در تصمیم­‌گیری در شرایط پیچیده کمک خواهد کرد.

همه انسان ها تمایل دارند که روز به روز و بیش از پیش رشد کرده و ویژگی­‌های شخصیتی خود را ارتقا بخشند. با خودشناسی می­توانید خود را به خوبی بشناسید و سپس متوجه شوید که در کدام ابعاد شخصیتی خود به رشد و توسعه بیشتری نیاز دارید و باید برای آن اقدام کنید. بنابراین بزرگترین فایده‎‌ی خودشناسی این است که از نقاط ضعف و قوت وجودمان آگاه می‎‎­شویم و می­توانیم پس از آن در صدد رفع نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت برآییم که نتیجه­‌ی آن رشد و توسعه فردی خواهد بود.

 

قدم هایی برای نزدیک­­تر شدن به خودشناسی

۱-به شناخت علایق خود بپردازید.

سعی کنید به احساسات، سرگرمی‌ها و هر چیزی که توجه شما را به خودش جلب می‌کند توجه داشته باشید. هر چه علایق خود را بهتر بشناسید؛ بهتر می‌توانید مسیر زندگی خود را مشخص کنید و به موفقیت‌های شغلی، تحصیلی و… دست یابید.

 

۲-ارزش های اساسی زندگی را برای خود مشخص کنید.

مشخص کردن ارزش‌ها می‌تواند راهنمای ما در تصمیم­گیری و ایجاد انگیزه برای حرکت در مسیر اهداف باشد. داشتن ارزش‌ به ما کمک می‌کند تا سختی‌های موجود در راه رسیدن به خواسته‌های خود را تحمل کرده و با قدرت و انگیزه بیشتری به سوی اهداف خود پیش برویم.

 

۳-ویژگی های شخصیتی خود را بشناسید.

باید در موقعیت­‌های مختلف به واکنشهایمان کمی فکر کنیم. اینکه به هنگام عصبانیت و ناراحتی و یا در موقعیت‌های دیگر، چه واکنشی نشان می‌دهیم و چگونه رفتار می‌کنیم. اگر شخصیت خود را بشناسیم، می‌توانیم به راحتی نقاط قوت خود را بهبود ببخشیم و نقاط ضعف خود را مدیریت کنیم. همه‌ ما به خوبی از دیگران انتقاد می‌کنیم اما نقص‌های خود را نمی‌بینیم. خودشناسی به ما کمک می‌کند تا عیب‌های خود را ببینیم و اشتباهات خود را بپذیریم و برای رفع آن‌ها اقدام کنیم.

 

۴-برای خود هدف و یا اهدافی مشخص کنید.

تعیین اهداف به صورت درست، اصولی و واقع بینانه از مهم­ترین کارهاست. هدف گذاری‌ها نادرست و داشتن رویاهای اشتباه، پس از گذشت مدتی عزت نفسمان را ویران می­کند. خودشناسی به افراد کمک می‌کند که اهداف خود را بر اساس باور‌های درست و شناختی که از نقاط قوت و ضعف خود دارند تعیین کنند.

همین الان دوره رایگان هدفگذاری را شروع کنید

 

۵-سبک زندگی درستی برای خود برگزینید.

به سبک زندگی خود آگاه شوید و آن را بهبود بخشید. به عنوان مثال توجه کنید در چه ساعاتی از شبانه روز انرژی و بازدهی بیشتری دارید و بر این اساس برای خود برنامه­‌ریزی کنید.

 

6-به عقاید دیگران توجه کنید.

به عقاید و نظرات دیگران گوش دهید و در مورد آن‌ها فکر کنید. این کار به شما کمک می‌کند که باورهای خود را بررسی کنید. البته منظور این نیست که باورهای شما اشتباه و باورهای دیگران درست و منطقی است. تبادل نظر و فکر کردن به عقاید دیگران باعث تفکر در شما خواهد شد که این امر به شناخت بهتر خود و دنیای اطراف منجر می­شود. هر کسی ممکن است باورهای اشتباه داشته باشد. برای برطرف کردن این اشتباهات بهتر است که دیدگاه تک بعدی خود را کنار بگذارید و از نظرات اطرافیان استفاده کنید. بازهم تاکید میکنم که منظور از این کار به هیچ وجه پیروی و تقلید کورکورانه از دیگران نیست.

 

7– مدیتیشن را برای خود به یک عادت تبدیل کنید.

مدیتیشن یک تمرین بسیار مهم و تاثیرگذار برای رسیدن به خودشناسی است. مدیتیشن مزایای دیگری نیز دارد که در مقاله­‌ی زیر می­توانید با آن و همچنین چهار روش بدون هزینه برای انجام مدیتیشن آشنا شوید:

 

آنچه در مورد خودشناسی باید بدانید

تست خودشناسی با رویکرد روانشناسی

در ادامه می­خواهیم با طرح یک سری پرسش­‌ها از خود تست خودشناسی بگیریم. زمانی که شما بتوانید به تک تک این سوالات و سوالاتی از این قبیل پاسخی منطقی و معقول بدهید؛ می­توان گفت به خودشناسی رسیده‌­اید. پس همین الان قلم و کاغذ بردارید و شروع کنید.

 

  • چرا به دنیا آمده­‌اید؟
  • چرا زندگی می­کنید؟ هدفتان از زندگی چیست؟
  • آیا تفکرات و تصورات شما با واقعیات انطباق دارد؟ آیا تفکرات شما منطبق با واقعیت و منطق است یا خرافات و توهم؟
  • منشا احساسات شما چیست؟
  • وضعیت ضریب هوشی، قدرت تمرکز و حافظه­‌تان چگونه است؟
  • وضعیت جسمانی‌تان چگونه است و چه نقاط ضعف و قوتی دارید؟
  • چرا شغل فعلی­‌تان را ادامه می­دهید؟ یا چرا می­خواهید آن را ترک کنید؟
  • چرا باید ازدواج کنید یا نکنید؟ چرا میخواهید صاحب فرزند شوید یا نشوید؟
  • تفاوت و شباهت­‌های شما با دیگران در چیست؟
  • خوشبختی از نظر شما به چه معناست؟ آیا با توجه به تعریف‌تان از خوشبختی، احساس خوشبختی دارید؟
  • گفتار و کردار شما چگونه است؟ چگونه باید باشد؟
  • چقدر با شخصی که می­خواهید باشید فاصله دارید و برای تبدیل شدن به آن فرد چه کارهایی باید انجام دهید؟

 

سخن پایانی

در دنیای امروزی که از نظر بیشتر مردم اوضاع هر روز نابسامان­‌تر می­شود؛ می­توان صرف‌نظر از حوادث بیرونی، با افزایش مداوم شناخت از خود و جهان اطراف، به انسان بهتری تبدیل شویم و زندگی و شرایط را برای خود و اطرافیانمان شیرین و قابل تحمل­‌تر کنیم. در راه رسیدن به اهداف؛ بدون خودشناسی، تلاش‌های انسان بی­‌نتیجه خواهد ماند. اما هر کس با شناخت نیازها و قابلیت‌های خود می‌تواند در مسیری روشن گام بردارد و به نتایج قابل قبولی دست یابد. بنابراین توصیه می‎­کنیم که در درون خود کنکاش کرده و روزانه دقایقی را به بررسی افکار، احساسات و رفتارهای حاصل از آنها اختصاص دهید. در این مسیر، از تست­های شخصیت شناسی مختلف، راهنمایی مشاوران، یادداشت احساسات و افکار روزانه، آرام سازی ذهنی و مطالعه کتاب­‌هایی همچون «نیمه تاریک وجود اثر دبی فورد»، «لطفا گوسفند نباشید اثر محمود نامنی» و… بهره­‌مند ببرید.

 

نویسنده: رضا قاسمی

 

 

دیگرمقالات پیشنهادی از همین نویسنده:

اثر مرکب؛ تنها فرمول اثبات شده موفقیت

چطور عادتهای بدمان را ترک کنیم؟

چرا باید اخبار را دنبال نکنیم؟

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است

    بهترین دوره های آموزشی

    فقط با 49 هزارتومان