0

آموزش نحوه نگارش نتایج و یافته‌ها در مقاله

یافته ها و نتایج

در قسمت مقدمه توضیحاتی راجع به مسئله­‌ی مورد بررسی، راه­کارهای موجود، اهداف و… صورت می­گیرد. در قسمت روش اجرا به روش­ها و امکانات لازم برای رسیدن به اهداف، سوالات و فرضیات و در نهایت در قسمت نتایج و یافته‌ها به بررسی نتایج حاصل از پژوهش پرداخته می­شود. درواقع هدف اصلی هر طرح پژوهشی رسیدن به یک‌سری نتیجه است که می­تواند مورد استفاده‌­ی جامعه و مطالعات دیگر قرار بگیرد.
در هر طرح پژوهشی پس ازجمع‌­آوری داده‌ها، یک‌سری اطلاعات به دست می‌­آید که باید روی آن­ها تجزیه‌­وتحلیل‌های آماری صورت بگیرد. با توجه به نوع مطالعه، روش اجرا، ابزار جمع‌­آوری اطلاعات، اهداف پژوهش و… این تجزیه‌­وتحلیل­‌ها متفاوت می­باشند و منجر به نتایج و یافته‌های مختلفی می­شوند. قسمت نتایج و یافته­‌ها، مهمترین قسمت یک پژوهش است که به آن پژوهش ارزش و اعتبار می­دهد؛ چرا که نتیجه­‌ی پژوهش را مشخص می­کند و به سوالات و فرضیات پژوهش پاسخ می­دهد. همچنین بحث و نتیجه­‌گیری بر مبنای یافته­‌های مطالعه نوشته می­شوند. بنابراین طرز نگارش یافته­‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

قسمت نتایج و یافته‌ها باید چه ویژگی­‌هایی داشته باشد؟

  • نتایج مطالعه، باید به صورت بی­طرفانه، بدون جهت­‌گیری و مبتنی بر واقعیت بیان شوند؛ بنابراین پژوهشگر نباید داده­‌سازی کند یا به تفسیر نتایج بر اساس میل خود بپردازد.
  • نتایج باید واضح و بدون ابهام نوشته شوند؛ پس در انتخاب جملات و کلمات باید دقت کافی به عمل آید.
  • باید از جملات عيني و غير احساسي در بيان نتایج و يافته‌های مقاله استفاده شود. درواقع باید با زبان علمی و آماری به بیان یافته­‌ها پرداخت.
  • تا حد امکان کوتاه و خلاصه باشد؛ البته نباید در بیان قسمت­‌های مهم کوتاهی شود.
  • استفاده از جملات کوتاه و روان باعث فهم بهتر مطالب می­شود.
  • تا جای امکان به نتایج مهم­تر و اساسی­‌تر پرداخته شود و از نوشتن نتایجی که در مطالعه تأثیری نداشته‌­اند خودداری شود.
  • نتایج و يافته‌هاي مهم باید در ابتدای پاراگراف بیان شوند تا مورد بي توجهي قرار نگيرند.
  • استفاده از نمودارها، جداول و شکل­‌ها به صورت صحیح، می­تواند باعث درک بهتر و ارائه­‌ی مؤثرتر نتایج شود.
  • اطلاعات عددی باید در جداول و نمودارها بیان شوند تا درک آن­ها آسان­‌تر باشد و خواننده را خسته و گیج نکند.
  • نتایجی که خلاف فرضیات پژوهشگر هستند و یا به هر دلیلی دلخواه پژوهشگر نیستند، نباید تغییر داده شده یا حذف شوند.
  • براي نوشتن يافته‌هايي كه در زمان مشخصي رخ داده‌اند، باید از افعال با زمان گذشته استفاده شود.
  • براي نوشتن نتایج و يافته‌هايي كه ماهيت توصيفي دارند، می­توان از افعال با زمان حال استفاده کرد؛ زیرا درستي حالت توصيف شده تداوم دارد.

 

نکات مهم در نگارش نتایج و یافته­‌ها

داده‌های را وارد نکنید

نتایج و یافته­‌های یک مقاله به اهداف، سوالات و فرضیات، نوع مطالعه و… آن پژوهش بستگی دارد و نمی­توان یک الگوی ثابت را برای همه­‌ی پژوهش­‌ها در نظر گرفت. باید بدانید پیش از نوشتن این قسمت، لازم است داده‌­های جمع‌آوری‌شده به وسیله­‌ی روش­ها، نرم­‌افزارها و آزمون­‌های آماری، تجزیه‌­وتحلیل شوند. معمولا این کار توسط مشاور آماری پژوهش انجام می­شود. این روش‌­ها، داده­‌های حاصل از پژوهش را به نتایجی قابل بیان و دارای ارزش آماری تبدیل می­کنند. هیچ پژوهشگری حق ندارد داده­‌های پژوهش خود را بدون استفاده از روش‌­های آماری در قسمت نتایج و یافته­‌ها بیان کند. در واقع ارائه­‌ی داده­‌ها بدون تجزیه‌­وتحلیل امکان­‌پذیر نیست؛ زیرا این داده­‌ها ممکن است نتوانند معنی نتیجه­‌ی حاصل­‌شده را به مخاطب برسانند و مخاطب مجبور شود خودش به نتیجه­‌گیری آن­ها بپردازد. همچنین داده­‌های خام به تنهایی نمی­توانند معناداری یا عدم معناداری روابط بین متغیرها را بیان کنند. بنابراین با نوشتن یافته­‌ها، پژوهشگر قصد دارد معنای نهفته در این داده‌­های خام را آشکار کند و به سوالات و فرضیات خود پاسخ دهد.

 

در ابتدای نتایج و یافته‌ها، جامعه مورد مطالعه را به شکل خلاصه توصیف کنید

معمولا این قسمت با توضیحاتی جزئی و کافی، راجع به جامعه­ مورد مطالعه و ابزارهای پژوهش آغاز می­شود. این توضیحات راجع به ویژگی­‌های شرکت­‌کنندگان در گروه یا گروه‌­های مختلف مطالعه می­‌باشند؛ تا مخاطب متوجه شود نمونه­‌ی مورد پژوهش تا چه حد بیانگر جامعه­‌ی اصلی بوده است. همچنین در قسمت یافته­‌ها، باید به یکسان بودن گروه­‌های مورد مطالعه نیز اشاره کرد. زیرا در یک پژوهش که قرار است بر چند گروه انجام شود، باید افراد گروه‌­ها از نظر ویژگی مورد نظر، تا حد قابل قبولی یکسان باشند؛ که بتوان به نتیجه­‌ی حاصل‌­شده اعتماد کرد. یکسان­‌سازی گروه‌­ها با رعایت قوانین مربوط به تصادفی­‌سازی امکان­‌پذیر است که مربوط به روش نمونه­‌گیری طرح می‌باشد. پس از اجرای طرح و تجزیه‌­وتحلیل داده­‌ها، در نهایت نتیجه‌­ی اصلی پژوهش مشخص می­شود؛ مثلا در مطالعات مداخله‌­ای مشخص می­شود که آیا یک روش نسبت به روش دیگر تأثیر معناداری بر متغیر مورد بررسی ایجاد کرده است یا خیر.
یافته ها

نتایج و یافته‌ها را بر اساس اولویت لیست کنید

در قسمت یافته‌­ها اطلاعات حاصل از تجزیه­‌وتحلیل­‌ها باید با ترتیبی منطقی و بر اساس اولویت­‌ها و اهمیت­شان بیان شوند. به این صورت که معمولا باید از یافته‌­های مهم­تر آغاز کرد، به سوالات و فرضیات مهم پژوهش پاسخ داد و بعد به سراغ یافته­‌های دیگر رفت. به یاد داشته باشید در این قسمت نباید یافته‌هایی که به اهداف پژوهش مربوط نیستند نوشته شوند، زیرا در این صورت قسمت­‌های اصلی در لابه­‌لای مطالب بیهوده‌­ی بیان­‌شده گم می­شوند و خواننده را سردرگم می­کنند.

در بیان نتایج مقاله خود صادق باشید

یافته­‌ها فرضیات را اثبات نمی­کنند؛ بلکه آن­‌ها را رد یا تأیید می­‌نمایند. در بیان یافته­‌ها نباید نظر و تفسیر پژوهشگر دخالتی داشته باشد. در این قسمت همه­‌ی اطلاعات مهم باید بیان شوند، حتی اگر در راستای فرضیات پژوهش نبوده‌­اند یا این که آن­ها را نفی کرده‌­اند؛ زیرا پژوهشگر باید به صورت صادقانه و بدون غرض‌­ورزی یافته­‌های پژوهش خود را منتشر کند؛ تا این یافته‌­ها قابل اطمینان باشند و پژوهشگران دیگر را به اشتباه نیندازند.

جداول و نمودارها را فراموش نکنید

در این قسمت می­توان از عناصر غیر متنی مثل شکل، نمودار و جدول هم متناسب با متن استفاده کرد؛ به خصوص زمانی که اطلاعات زیادی باید برای یک موضوع ارائه شده است. انواع مختلفی از جداول و نمودارها وجود دارد که پژوهشگر متناسب با نتایج خود و با مشورت مشاور آماری می­تواند از آن­ها استفاده کند. استفاده­‌ی صحیح از عناصر غیر متنی باعث درک مؤثرتر و فهم بیشتر مطالب می­شود. معمولا یافته­‌های مهم­تر در متن بیان می­شوند و سایر یافته‌ها که اهمیت کمتری دارند یا قابل گنجاندن در متن نیستند، به جداول و نمودارها ارجاع داده می­شوند. بنابراین باید از تکرار مطالبی که در جداول یا نمودارها عنوان شده­‌اند، در متن اجتناب شود. برای ارجاع دادن به این عناصر ابتدا باید یک توضیح کلی در متن ارائه شود (بهتر است عنوان جدول یا نمودار به طور مستقیم در متن تکرار نشود). سپس متن در پرانتز به شماره‌­ی عنصر ارجاع داده شود.

به راهنمای نویسندگان توجه داشته باشید

جداول و نمودارها در جاهای مختلف متن می­توانند آورده شوند که بستگی به الگوی ارائه‌­شده در راهنمای نویسندگان هر مجله دارد. به گونه­‌ای که گاهی عناصر باید بلافاصله پس از متن مربوط به آن­ها قرار بگیرند یا همگی در انتهای متن یافته­‌ها، گاهی هم همگی در انتهای مقاله و بعد از رفرنس­ها. در هر حال نکته­‌ی مهم این است که این جداول و نمودارها باید به ترتیب شماره­‌ی خود قرار بگیرند.

نکاتی در مورد استفاده از تصاویر، جدولها و نمودارها در نتایج و یافته‌های مقاله

  • تصاویر، جداول و نمودارها باید تیتر مشخص و همچنین شماره داشته باشند و به ترتیب در متن قرار بگیرند. توضیحات لازم باید در پانوشت آن­ها بیان شود.
  • تصاویر، جداول و نمودارهای مقاله باید مطالب کافی را ارائه دهند و فهم آن­ها آسان باشد.
  • خواننده باید بتواند آن­ها را به طور مستقل از سایر عناصر و متن تفسیر کند و متوجه منظور آن­ها شود.
  • باید به درستی طراحی و سازمان­دهی شده باشند.
  • اطلاعات هر ستون و ردیف در جداول و نمودارها مشخص شده باشد.
  • کیفیت عکس­‌ها مناسب و محتوای آن­ها واضح باشد.
  • برای استفاده از تصاویر از قبل طراحی­‌شده باید از مؤلف و انتشارات منتشر کننده آن اجازه گرفته و منبع آن­ها ذکر شود.
  • منظور از آوردن یک عنصر غیر متنی باید به طور واضح در متن بیان شود و از توضیحات اضافی خودداری شود. به این صورت که جمله‌­­ای کلی از پیام آن جدول، نمودار یا تصویر در متن بیان شود و آن پیام در پرانتز به عنصر مربوطه ارجاع داده شود.

 

سخن پایانی

نتایج و یافته‌­های مقاله، حاصل مدت­ها زحمت و تلاش پژوهشگر است. گاهی سال­‌ها زمان می­برد تا پژوهشی ثمر بدهد و نتایج آن مشخص شود. بنابراین مهم است که برای نوشتن آن دقت و زمان لازم صرف شود. هرچند طرز نگارش یافته‌­ها به تجربه در زمینه‌­ی مقاله­‌نویسی احتیاج دارد، اما با رعایت نکات گفته­‌شده می­توانید تا حد زیادی از این مرحله­‌ی مهم، سربلند بیرون بیایید. قسمت نتایج بیشترین وابستگی را به روش­‌های آماری دارد؛ بنابراین به دنبال پیدا کردن یک آماریست خوب و باتجربه باشید. سپس در نوشتن قسمت­‌های مختلف بر اساس تجزیه و تحلیل­‌ها، از او کمک بخواهید تا ناخواسته، نتیجه‌­ای را به اشتباه گزارش نکنید. در صورتی که مشخص شود یافته‌‌ها بر اساس اطلاعات واقعی نبوده یا در آن­ها اشکالی وجود داشته، کل پژوهش شما زیر سوال می­رود. حتی ممکن است نام شما در لیست سیاه مجلات وارد شود و آن­ها دیگر مقالات شما را چاپ نکنند. پس با رعایت اصول اخلاقی و علمی و کاملا صادقانه این بخش را بنویسید تا از عواقب منفی در امان باشید. اگر میخواهید یک بار برای همیشه مقاله نویسی را به صورت اصولی یادبگیرید و حداقل دوسال راهنمایی افرادی با تجربه را برای پاسخ به سوالات‌تان در این زمینه داشته باشید، پیشنهاد ما به شما شرکت دردوره جامع مقاله نویسی ژیوارآموزان است.

مقالات مرتبط با نتایج و یافته‌ها:

بحث مقاله و نحوه نگارش آن
نحوه نگارش روش اجرا مقاله
اصطلاحات رایج در مقاله نویسی
نکات مهم در نوشتن چکیده و کلمات کلیدی مقاله


دانلود فایل PDF مقاله ی آموزش نحوه نگارش نتایج و یافته‌ها در مقاله

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است